zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очите дават непълна информация за заобикалящата ни средаМозъкът я обработва, като използва и предположения.

8 април 2006, здраве.bg

Частта от главния мозък на човека, където се обработват сигналите, постъпващи от очите, обработва информацията по начин, който отклонява възприятието от реалните размери на предметите, съобщиха група американски учени от университетите на Вашингтон и Минесота.
Ръководителят на изследователския екип Скот Мъри (Scott Murray) твърди, че очите на човека “говорят” само част от истината, която виждат – другата част мозъкът създава сам на базата на предположения и изводи за онова, което ни заобикаля.
В проведените експерименти са участвали само хора с нормално зрение, на които са били показвани различни обекти и в същото време мозъчната им дейност е била следена с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).
Едно от най-любопитните обяснения, дадени от учените, е за факта, който хората твърдят от векове насам – че когато изгрява, луната е по-голяма, отколкото при залеза си. Резултатите от ЯМР са показали, че хората възприемат залязващата луна с 20% по-малка, отколкото при изгряването й – нещо, което разбира се не е вярно, но именно такова е възприятието, създавано в човешкия мозък.
“Изследването ни се базира на изключително прост подход, но това съвсем не занижава важността на констатираните факти”, твърдят учените, “досега науката твърдеше, че реалността и нейното възприемане от човешкия мозък съвпадат напълно – факт, който очевидно не е верен. Човешката фантазия се намесва дори при прякото обработване на сигналите, подавани от очите към мозъка ни”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.