zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Още една жертва на птичия грип в ЕгипетКотките най-вероятно могат да заразяват хора с вируса H5N1, твърдят холандски учени.

7 април 2006, здраве.bg

Още един жител на Египет почина от птичи грип, съобщи АМИ-ТАСС. Това е 16-годишно момиче, която, също както и предишните две жертви на болестта в страната, се е занимавала с отглеждане на птици.
Диагнозата е официално потвърдена от лаборатория в африканската страна, където се вземат извънредни мерки и в някои райони се въвежда карантина.
Досега в Египет случаите на заразени с вируса на птичия грип хора са 11.
Междувременно холандски учени предупредиха, че разпространението на вируса H5N1 сред котките се подценява. Според публикация в списание Nature на специалисти от Медицинския център Еразъм в Ротердам, вирусът на птичия грип се предава на котките от други животни – най-често птици, което показва, че вирусът вече се е “научил” да преминава от един животински вид на друг.
“Не искаме да създаваме излишна тревога”, заявяват холандските учени, но опасността може да е напълно реална – котките са животни, които са в изключително близък контакт с хората и ако около тях има особено малки деца, възможността от заразяване изглежда напълно реална”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.