zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Още една жертва на птичия грип в ЕгипетКотките най-вероятно могат да заразяват хора с вируса H5N1, твърдят холандски учени.

7 април 2006, здраве.bg

Още един жител на Египет почина от птичи грип, съобщи АМИ-ТАСС. Това е 16-годишно момиче, която, също както и предишните две жертви на болестта в страната, се е занимавала с отглеждане на птици.
Диагнозата е официално потвърдена от лаборатория в африканската страна, където се вземат извънредни мерки и в някои райони се въвежда карантина.
Досега в Египет случаите на заразени с вируса на птичия грип хора са 11.
Междувременно холандски учени предупредиха, че разпространението на вируса H5N1 сред котките се подценява. Според публикация в списание Nature на специалисти от Медицинския център Еразъм в Ротердам, вирусът на птичия грип се предава на котките от други животни – най-често птици, което показва, че вирусът вече се е “научил” да преминава от един животински вид на друг.
“Не искаме да създаваме излишна тревога”, заявяват холандските учени, но опасността може да е напълно реална – котките са животни, които са в изключително близък контакт с хората и ако около тях има особено малки деца, възможността от заразяване изглежда напълно реална”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.