zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Поведението на т.нар. трудни деца се променя след премахване на сливиците



Методът следва да се разглежда като крайно решение, подчертават специалисти.

6 април 2006, здраве.bg

Поведението и сънят на децата могат значително да се подобрят след операция за премахване на сливиците (тонзилектомия). До този извод са стигнали учени от Университета в Мичиган под ръководството на д-р Роналд Червин (Ronald Chervin) – ръководител на Центъра за изучаване на съня, които са изследвали деца, половината от които преди операцията са страдали от синдрома на недостиг на внимание с хиперактивност.
В изследването са участвали деца, получили направление за отстраняване на сливиците, при които е било наблюдавано нарушение в съня и проблеми в училище, свързани с тяхното поведение.
При наблюденията, извършени след оперативното отстраняване на сливиците, е било установено цялостно изчезване на проблемите със съня и вниманието при над 50% от децата.
Според авторите получените резултати съвпадат с данните от други предходни изследвания, които доказват, че поведенческите нарушения при децата са пряко свързани със смущенията в съня, предизвикани от проблеми с дишането поради възпаление на сливиците.
Същевременно учените уточняват, че не смятат хирургичната операция за най-приемливия начин за борба с разстроеното поведение и го възприемат по-скоро като краен вариант за отстраняване на проблема.
Тяхното изследване потвърждава хипотезата, според която нарушенията в съня, предизвикани от проблеми с дишането, способства за развитието на отклонения в поведението на децата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.