zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музиката въздейства върху сърдечно-съдовата и дихателната система



Ефектът й зависи както от нейното темпо, така и от професията на пациентите.

5 април 2006, здраве.bg

Това твърдят д-р Лучано Бернарди (Luciano Bernardi) и неговите колеги от Университета в Павия, след подробно проучване върху реакцията на сърдечно-съдовата и респираторната система на организма спрямо различни видове музика.
Участниците в изследването са слушали 6 различни по стил музикални фрагменти по 2 до 4 минути, редуващи се в случаен ред. Във всеки фрагмент има случайно разположена пауза от 2 минути.
Според резултатите честотата на дихателните движения, артериалното налягане, честотата на сърдечните съкращения и съотношението на ниските и високите честоти на изменението на сърдечния ритъм се увеличават забележимо при по-бързо темпо на музиката, докато скоростта на кръвотока в средномозъчната артерия и параметрите на барорефлекса намаляват.
Учените са установили също, че стилът на музиката и личните предпочитания на участниците в експеримента нямат отношение към евентуалната промяна на наблюдаваните параметри.
Според авторите специално подбраната музика, в която се редуват бързо, бавно темпо и паузи, може да предизвика релаксация, да намали симпатичната активност и по този начин да е един от основните компоненти в комплексната терапия на заболяванията на сърдечно-съдовата и дихателната системи.
Специалистите смятат също, че професията на пациентите има значение за конкретния начин на лечение. Те установяват, че например музикантите имат по-висока възприемчивост към измененията на темпото на музиката и затова при тях се наблюдава по-силно корелация между музикалното темпо и честотата на дихателните движения и сърдечния ритъм.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.