zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Коя вода е годна за пиенеКоя вода е годна за пиене

Изискванията към питейната вода са много, но не всички и винаги се изпълняват.

здраве.bg

Водата е по-необходима за жизнената дейност на организма отколкото хранителните продукти. Затова и не случайно съществуват строги изисквания към качеството на питейната вода, които комбинират в себе си медицинската и чисто хигиенната гледна точка.

Годността на питейната вода се определя по няколко основни фактора.

1. Според степента на бактериална замърсеност.

Обикновено във водопроводната вода се намират различни микроби, чиито малки концентрации не представляват опасност за здравето на човека и които загиват под въздействието на стомашния сок.

2. според съдържанието на минерални соли.

Във водата може да има соли на желязото, калция, магнезия и натриевия хлорид, известен повече като готварска сол. От практическа гледна точка медицината се интересува най-вече от солите на калция и магнезия, защото те са отговорни за т.нар. твърдост на водата.

Твърдата вода се отличава с повишеното си съдържание на соли и специфичен привкус. При нейното нагряване изпадат кристали, които могат да повредят нагревателните елементи. Тя не е подходяща и за къпане - солите на магнезия и калция, встъпвайки в реакция със сапуна образуват съединения, които не се разтварят добре, остават по повърхността на кожата и запушват порите, а може да предизвикат и раздразване на кожата.

Меката вода, която основно се използва от хората, е лишена от подобни отрицателни свойства. Обаче да се твърди, че твърдата вода е по-полезна за организма – мнение, застъпено в някои публикации заради необходимостта на организма от калций и магнезий - е неправилно. Основната част от калция и магнезия човек получава с храната. Заедно с тях, при хранене се приемат и други микроелементи, които са свързани с органичните вещества.

Във водата има още един елемент, важен от медицинска гледна точка - това е желязото. Неговите соли са прозрачни, но при нагряване встъпват в химични реакции, в резултат на които водата получава кафяв оттенък, а по стените на чайника или пералната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    нормативи    превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.