zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравното министрество провери лечебни заведения в София30 март 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Комисия от Министерството на здравеопазването извърши днес проверка относно доставени, използвани и налични количества от скъпоструващи лекарства, осигурявани по Приложение Б от Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, съобщиха от МЗ.
Извършената проверка бе по сигнал на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) за липса на скъпоструващи лекарства за лечението на болните със злокачествени заболявания в болниците и диспансерите на територията на гр. София. В проверката взеха участие Евгения Адърска, председател на АПОЗ, и журналисти от национални медии.
Обхванати бяха МБАЛ “Царица Йоанна”, Специализираната болница за активно лечение по онкология, Столичния и Областния онкодиспансер. Проверени бяха доставените, използваните и наличните количества в тях от скъпоструващите лекарства: Доцетаксел (Таксотер), Паклитаксел (Генексол и Паклитева), Иринотекам (Кампто) и Капецитабин (Кселода). Тези лекарства се отпускат поименно от Централна комисия към МЗ. Тя заседава всяка седмица и своевременно разглежда постъпилите протоколи за отпускането и/или преразпределянето на медикаментите.
В хода на проверката се установи, че и в четирите лечебни заведение са налични четирите лекарствени продукта, които са постъпили в болничните аптеки по линия на договорирани доставки от 2006 г. Проверката установи и налични количества от четирите продукта, които са постъпили по договаряния през 2005 г. и които се преразпределят през тази година.
За периода от 10 до 20 март 2006 г. Централната комисия е разгледала и всички постъпили в МЗ протоколи, като за Доцетаксел (Таксотер) - от 45 постъпили са одобрени 44, Паклитаксел (Генексол и Паклитева) - от 48 са одобрени 48, Иринотекам (Кампто) - от 42 са одобрени 40, Капецитабин (Кселода) - от 12 са одобрени 12.
Необходимите количества лекарствени продукти са постъпили в аптеките на съответните лечебни...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.