zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безразборното приемане на витамини е опасно за здраветоБезразборното приемане на витамини е опасно за здравето

здраве.bg

Употребата на несъобразено с нуждите на организма количество витамини може да нанесе сериозна вреда на здравето. До този извод стигат американски учени от Националния здравен институт, цитирани от Wall Street Journal.

По техните думи положителният ефект от използването на витамините често се оказва несъизмерим със страничното въздействие върху организма, което могат да окажат някои групи биологично активни препарати.

След конкретни изследвания на витамините от групите А, В, С, D и Е учените установяват, че при пациенти с определени заболявания употребата на витамини не само не намалява риска от летален изход, а даже обратното - може да ускори трагичната развръзка.

Специалистите подчертават, че употребата на витамини, които стимулират обменните процеси, може да бъде опасна за хората с ракови заболявания, тъй като се повишава скоростта на размножаване на клетките на раковото образувание. Дълго време ударните дози бета-каротин (провитамин А) се смятаха за най-добрата профилактика на рака.

Пациентите с проблеми със сърцето пък трябва внимателно да приемат витамини, оказващи въздействие на състава на кръвта. Витамин С често е смятан за панацея в тази посока, но медицината вече е доказала, че той може да е опасен за хората, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Според много диетолози разглеждането на витамините като полезни или вредни е неправилен по начало. Без съмнение има случаи, в които допълнителния източник на витамини е силно препоръчителен, но и прекомерната им и неконтролирана употреба води до сериозни проблеми.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.