zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексуалният успех е свързан с креативносттаНю Йорк, 07.12.2005, Ройтерс

Артистите може би наистина имат по-активен сексуален живот от повечето хора, а една от причините може би е личностна характеристика, свързана с шизофренията, предполага изследване.
В проучване сред 425 британци, учените са открили, че хората на изкуството като цяло са имали повече партньори, отколкото тези, които не са артистични или са само любители. Последващият анализ показал, че определена личностна особеност – тенденцията към нестандартно мислене – е свързана както с креативността, така и със сексуалния успех.
Тази тенденция се наблюдава също при хората с шизофрения. Участниците в проучването са посочили броя на сексуалните партньори, които са имали и са отговаряли на въпроси, които измерват 4 аспекта на личността, свързани с шизофренията.
Някои от характеристиките на шизофренията, смятат учените, може да бъдат полезни, когато не са свързани с умствено заболяване - например когато предизвикват креативността. Това, според тях, може да е причината защо генетичните белези на шизофренията не са изчезнали с еволюцията. Техните предположения се подкрепят и от предишни изследвания, показващи, че креативните хора са имали по-висок от средния процент шизофреници в семействата си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.