zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко пъти дневно да ядем



Колко пъти дневно да ядем

здраве.bg

... има способността да се приспособява към определена система на хранене. Затова всякакви промени в нея могат да предизвикат дискомфорт. Но трябва да сме готови за него. Постарайте се да се вслушате в изискванията на вашето тяло, възникващи по време на този процес.

Пълното приспособяване към нова система за хранене става за около 3 месеца. През този период в организма се извършват промени, които изработват новите и спират старите условни рефлекси. Идва момент, когато организмът разбира, че новият режим във всички случаи ще бъде въведен и тогава настъпва пълно съгласие между задаваната програма и нейното изпълнение.

По кое време е най-добре да се храним? Човешкият опит и научните данни дават еднозначен отговор на този въпрос. Най-подходящото време е първата половина от деня от изгрева на слънцето до пладне. Колкото по-южно се намира точката, където живеете, толкова по-рано трябва да се храните, т.е. преди настъпването на най-топлата част на деня.

Храним се и според меридианите

В китайската медицина денонощието се дели на 12 части, които съответстват на времето на активност на меридианите.

Според китайците меридианът на белите дробове е активен в 5-7 часа, на дебелото черво - в 7-9 часа, на стомаха - 9-11 часа, на далака - в 11-13 часа, на сърцето - в 13-15 часа, на тънкото черво - в 15-17 часа, на пикучния мехур - в 17-19 часа, на бъбреците - в 19-21 часа, на перикарда - в 21-23 часа и т.н.

По тази схема между активността на стомаха и тънкото черво има разлика от 6 часа. Под активност на меридиана китайците са разбирали изменението на функционалността. 6 часа са необходими на храната да премине от стомаха през дванадесетопръстника, т.е.това следва да е и времето между първото и второ хранене.

Според съвременната наука, като се отчетат физиологичните данни, биоритмите на стомашно-чревния тракт и биохимичните показатели на кръвта, храната трябва да се приема в периода между 7 и 10 часа сутрин. Второто хранене да бъде след не по-малко от 6 часа...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.