zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко пъти дневно да ядем



Колко пъти дневно да ядем

здраве.bg

Всички знаят думите: “Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерятя дай на врага си”, които определят колко пъти да се яде.

Авицена е един от първите, които дават препоръки за честотата на приеманата храна. В неговия “Канон за лекарската наука” се препоръчва храненето да бъде 3 пъти на ден, но приемането на храната той разпределя така - закуска, вечеря и обяд на следващия ден. Излиза, че дневно трябва да се храним не повече от 2 пъти.

Може би за някои ще изглежда странно, но още тогава арабският учен е дефинирал точно начинът на хранене, от който организмът има нужда и по който се чувства оптимално.

Системата за хранене 2 пъти дневно се гради върху физиологичните възможности на организма – няма нужда от следващо хранене, докато стомахът не се е “освободил” от предишното.

Храната трябва да премине през дванадесетопръстника и едва след това е добре отново да помислим за трапезата, а още по-добре е да дадем на стомаха и малка почивка. Обикновено храната се задържа в него 6-8 часа. Това означава, че между първото и следващото хранене трябва да има интервал от 8-10 часа.

След второто хранене се опитайте да не ядете въобще. Това ще разтовари стомаха ви. За 14-16 часа храната не само ще го напусне, но и напълно ще се отстрани от тънкото черво, което ще има допълнително време за възстановяване. По този начин половин денонощие стомахът ще почива.
Тънкото черво ще се намира в състояние на работа 10-14 часа, а останалото време ще бъде за възстановителния период, когато ще се натрупват ферменти, ще се извършва регенерация и възстановяване на нормалния ритъм на хранителната система.

Необходимостта от този режим е продиктувана от това, че по време на процеса на смилане на храната и особено на белтъците, съдържанието на киселини влияе на стените на стомаха. Този процес е травматичен за тях - затова е необходимо повече време за почивка и възстановяване, отколкото на другите отдели на хранителния тракт.

Храним се според слънцето

Нашият организъм...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.