zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храните, намаляващи холестерола, действат най-добре заедно



Храните, намаляващи холестерола, действат най-добре заедно

здраве.bg

Ново канадско изследване доказа, че продуктите, намаляващи холестерола в кръвта, са по-ефективни, ако се приемат в комбинация по определена диета.

Учените от Торонто са наблюдавали въздействието на тези храни върху нивото на холестерола при няколко хиляди доброволци – както мъже, така и жени, над 59-годишна възраст.

Всички участници в експеримента са спазвали диета с високо съдържание на фибри, соя, бадеми и други продукти, понижаващи нивото на холестерола, в продължение на 1 година. На всеки два месеца са били извършвани наблюдения върху нивото на холестерола им и при необходимост диетата е била коригирана. Само 30% от участниците са се справили изцяло с предписаната им диета и нивото на техния холестерол е спаднало с 20%.

Авторът на изследването Дейвид Дженкинс пояснява, че човек може сам да подобри своето състояние като се придържа към здравословна диета. Участниците в експеримента разказват, че най-лесно са включили в състава на своето меню бадемовите ядки и маргарина. Фибрите и растителните белтъчини доброволците са оценили като по-сложни за приготвяне, поради което и по-малко харесвани.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на изданието American Journal of Clinical Nutrition.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.