Храните, намаляващи холестерола, действат най-добре заедно
здраве.bg
Ново канадско изследване доказа, че продуктите, намаляващи холестерола в кръвта, са по-ефективни, ако се приемат в комбинация по определена диета.
Учените от Торонто са наблюдавали въздействието на тези храни върху нивото на холестерола при няколко хиляди доброволци – както мъже, така и жени, над 59-годишна възраст.
Всички участници в експеримента са спазвали диета с високо съдържание на фибри, соя, бадеми и други продукти, понижаващи нивото на холестерола, в продължение на 1 година. На всеки два месеца са били извършвани наблюдения върху нивото на холестерола им и при необходимост диетата е била коригирана. Само 30% от участниците са се справили изцяло с предписаната им диета и нивото на техния холестерол е спаднало с 20%.
Авторът на изследването Дейвид Дженкинс пояснява, че човек може сам да подобри своето състояние като се придържа към здравословна диета. Участниците в експеримента разказват, че най-лесно са включили в състава на своето меню бадемовите ядки и маргарина. Фибрите и растителните белтъчини доброволците са оценили като по-сложни за приготвяне, поради което и по-малко харесвани.
Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на изданието American Journal of Clinical Nutrition.