zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха защо вирусът на птичия грип не може да се предава лесно от човек на човек



23 март 2006, здраве.bg

Учени от Университета на Уисконсин, САЩ установиха, че след като влезе в човешкия организъм, вирусът на птичия грип H5N1 се настанява дълбоко в долните дихателни пътища, поради което той трудно може да бъде изхвърлен навън при кашлица и кихане – двата основни начина, по които се разпространяват респираторните заболявания.
Засега учените, публикували резултатите от опитите си в списание Nature, смятат, че възможността H5N1 да се предаде от човек на човек е “нищожно малка, но с само с една мутация това би могло бързо да се промени”.
От изолирането му през 2003 г. вирусът на птичия грип е причинил смъртта на повече от 100 души от общо 184 заразени, повечето от тях в Югоизточна Азия, но засега няма никакво доказателство, че някой от заболелите се е заразил от друг човек.
Резултатите на американските учени бяха потвърдени в независимо проучване на Университета в Токио, публикувано в онлайн варианта на изданието Science.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.