zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания23 март 2006, здраве.bg

Консумирането на една ябълка дневно силно намалява лиска от развитието на сърдечно-съдовите заболявания, твърди след редица изследвания хонконгският учен-биохимик Чен Чженюй. Според него “употребата на ябълки особено след консумирана мазна храна ще помогне на хората да се освободят от вредния холестерол”.

По думите на специалиста веществата, които се съдържат в ябълките – полифенолите, са способни да регулират съотношението на “добрия” и “лошия” холистерол в кръвта. Увеличавайки съдържанието на липопротеините с висока плътност (добрия холестерол) от една страна, ябълковите полифеноли едновременно намаляват нивото на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол).

Именно с това, високото съдържание на липопротеини от последния тип водят до образуването на своеобразни пластинки на вътрешните стени на артериите, снабдяващи сърцето и мозъка.

Според изследователя за повечето хора оптималното ниво на “лошия” холестерол в кръвта трябва да бъде по-малко 130 мг/декалитър, а превишаването на този показател води до риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

От друга страна до негативни последствия води и намаляването на липопротеините с висока плътност до ниво по-ниско от 40 мг/декалитър.

Опитите на Чен Чженюй потвърждават изводите, направени от негови японски колеги, за благоприятното въздийствие на полифенолите на ябълката върху организма - преди 2 години японски учените са установиха, че съдържащите се в този плод вещества повишават мускулната сила и не позволяват на мазнините да се натрупват.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.