zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учените доказаха, че хипнозата има обезболяващ ефект



22 март 2006, здраве.bg

Специалисти от Университета в Айова (САЩ) и Техническия университет в Аахен (Германия) са използвали функционалната магнитно-резонансна томография, за да визуализират процесите, извършващи се в структурите на главния мозък при хипнотично въздействие. По този начин те са разкрили механизма на обезболяващия ефект на хипнозата, пише списание Regional Anesthesia and Pain Medicine.
Експериментите показват, че хипнозата понижава активността в чувствителните зони например в кората на главния мозък, докато в базалните ганглии активността се повишава. В резултат на това се блокира част от болезнените сигнали, постъпващи във висшите центрове на главния мозък и се постига ефекта на анестезия.
На всички доброволци, участвали в изследването, разделени на две групи, е бил определен праг на болезнена чувствителност на температурен дразнител. Първата група е била подложена на хипноза, а после - на въздействието на температурата, определена като болезнена. После хипнозата е била прескачана и отново е бил прилаган дразнителят. Експериментът при другата група е бил проведен в обратен ред.
Експертите са констатирали, че и в двата случая хипнозата в значителна степен е намалила усещанията, като функционалните изменения в структурите на главния мозък също са били идентични. Учените твърдят, че тяхното изследване ще разсее предубежденията към хипнозата като обезболяващо средство.
Американските специалисти от Айова пък са изследвали хипнозата като средство на допълнителна анастезия по време на операции и манипулации и са доказали, че внушението не само позволява да се съкрати времето на лечение, но има и икономическо измерение, тъй като цената на операцията намалява два пъти.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.