zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

БЛС ще поиска от Здравната каса предоговаряне на някои финансови параметри



Това заяви шефът на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов.

18 март 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Българският лекарски съюз (БЛС) ще поиска от Здравната каса предоговаряне на финансовите параметри за някои медицински дейности, предвидени в Националния рамков договор за тази година. Това съобщи след проведеното в Силистра Национално съвещание председателят на съюза д-р Андрей Кехайов.
Той обаче уточни, че такъв анекс може да бъде подписан най-рано през юли. Дълговете на болниците остават най-сериозният проблем в здравеопазването, смятат от лекарската съсловна организация.
Над 100 млн. лева са дълговете на болниците, а още няма отговор на предложението на лекарския съюз те да бъдат платени от бюджетния излишък, съобщи д-р Андрей Кехайов. В същото време приходите от Здравната каса не достигат, заради големия брой неосигурени пациенти. Има опасност приходите в някои болници да бъдат използвани за покриване на дългове, вместо да се разпределят сред персонала, както е по договор, предупредиха от лекарския съюз.
“Ще бъде некоректно да не бъдат платени тези средства и нашата препоръка е, ако някой мениджър покрива задълженията си вместо да плати на изпълнителите, нека да си подаде оставката сам”, каза Андрей Кехайов.
Трябва да се намери механизъм за по-обективно преразпределение на финансовите средства, както и допълнителни източници на финансиране на лечебните заведения, например общините, смятат от лекарския съюз. В системата на здравеопазването резерви могат да се търсят в административните структури. Д-р Кехайов съобщи, че се обсъждат промени в устава на лекарския съюз, както и в Закона за съсловните организации и лекарският етичен кодекс, които са приоритет на съюза за настоящата година.
Информацията е на БНР.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.