zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силиконовите имплантанти не предизвикват рак на гърдата



17 март 2006, здраве.bg

Употребата на силиконовите имплантанти не само не увеличава риска от развитието на рак на млечната жлеза, а дори се асоциира с намаляване на онкологичния риск. До този извод стигат датски учени под ръководството на Сорен Фриис (Soren Friis), след като в продължение на 30 години са наблюдавали жени със силиконови имплантанти.

В изследването са включени 2800 жени, на които за периода 1973- 995 е направена операция за увеличаване на гърдите, при която са използвани силиконови имплантанти, а също така 1736 жени, на които не е правена операция. Установено е, че при жените със силиконов бюст ракът на гърдата се развива с 30% по-рядко от останалата група.

Причината за тази закономерност не е обяснена засега от авторите на изследването, но те смятат, че главна роля играят индивидуалните особености на жените, подложили се на тази операция. Обикновено това са слаби жени или такива, които са имали вече няколко бременности, а това са фактори, водещи до намаляване на риска от рак на гърдата.

Изследователите подчертават, че вкарването на имплантанти не е фактор на риска за други онкологични заболявания, като единствено изключение е ракът на кожата. Връзката между него и силиконовите имплантанти обаче авторите на проучването обясняват с по-честия и продължителен престой на слънце.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.