zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бъдете внимателни с енергийните спортни напиткиЧаст от тях съдържат голямо количество кофеин, предупреждават специалисти.

17 март 2006, здраве.bg

Според данните на учените-диетолози много от т.н. спортни напитки съдържат опасно за здравето количество кофеин. Съдържанието на кофеин в тях значително превишава количеството кофеин в напитки като Пепси и Кока-Кола.
Тези енергийни напитки са противопоказни за бременни жени, деца, лица с повишено артериално налягане и хора, страдащи от чувство на честа тревога и безпокойство. В много от случаите наличието на кофеин не е отбелязано върху етикетите или опаковките, предупреждават учените.
Съдържанието на кофеин в енергийните напитки варира обикновено от 33 до 77 мг, а при някои напитки стига до 141 мг! Злоупотребата с тях предизвиква безпокойство, сърцебиене, раздразнителност, нарушаване на съня и болки в стомаха. Специалистите препоръчват да се избягва употребата на подобен тип напитки, особено ако на опаковката не са поместени пълното им съдържание и подробни инструкции кой и как следва да ги използва.
Можем ли да намерим безопасна алтернатива на тези напитки? Млякото с шоколад е най-добрата спортна напитка. Според авторите на статия, публикувана в международното списание International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, то е достойна алтернатива на енергийните напитки, които се консумират от спортистите след тежки физически натоварвания. Млякото с шоколад съдържа оптималното съотношение на белтъци и въглехидрати, които позволяват да се възстановят функциите на мускулите след тренировка и да се осигури оптимална работоспособност по време на следващите натоварвания. Специалистите твърдят, че млякото с шоколад превъзхожда специалните енергийни напитки при възстановяване на водно-електролитния баланс и обмена на въглехидрати.
От друга страна енергийните напитки могат да имат и неочаквани положителни свойства. Учените сравняват ефективността на специалното средство, предназначено за орална рехидратация, Pedialite с тази на енергийната напитка Gatorade по отношение на възстановяването на електролитния баланс при диария. По мнението на професор Сатиш Рао...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    деца    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.