zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на разбитото сърце



Синдромът на разбитото сърце

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

здраве.bg

... моето собствено семейство.”

В книгата си Гуарнери представя относително новата наука психо-невро-имунология, известна в научните среди като PNI (psychoneuroimmunology). Тя изследва връзката между нервната система, емоциите и имунната система – опит да се разбере как съзнанието и тялото си комуникират и въздействието на този “диалог”върху здравето.
Това взаимоотношение “психика-тяло” е изследвано особено през последните три десетилетия и до скоро някои от малкото “инструменти” за изследване са били ЕКГ-то, кръвното налягане и кръвните изследвания за нивото на хормоните на стреса.

“Когато изпитваме гняв или друга емоция, тя предизвиква каскада от негативни реакции в тялото”, казва Гуарнери. “Знаем, че когато сме гневни, в тялото ни се надига вълна от хормони на стреса, които повишават кръвното налягане, пулса и нивата на хормоните на стреса. Когато даваме бета-блокери (лекарства) да успокоим сърцето, ние даваме всъщност медикаменти за стопиране на стрес-хормоните”. Нейната цел е да учи хората да поемат контрол върху стреса и да им помага да се справят по-добре, без лекарства – да се научат да лекуват собствените си сърца.

През последните две години, усъвършенствана форма на технологията, наречена функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), дава по-добър поглед върху връзката душа-тяло. Чрез ЯМР учените могат да видят вече в реално време това, което е било толкова неуловимо – че мисловно-емоционалните центрове в мозъка са сложно свързани с останалата част на тялото, включително и със сърцето.

“Това е една от най-вълнуващите области в медицината”, казва още тя. “Знаехме интуитивно, че душата и тялото си говорят, но сега имаме науката зад тези догадки. Сега вече имаме медицинската технология, за да разберем нещата наистина.”

Гуарнери цитира 140 медицински изследвания и доклади – малка част от всичко, което е изследвано и което хвърля светлина върху това, което тя нарича “цялото сърце”. “Това са нива, които не се появяват на тестовете за изследване на стреса...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.