zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на разбитото сърце



Синдромът на разбитото сърце

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

здраве.bg

“За да излекувате сърцето си, почувствайте любовта”, съветват често психолозите, според които “самотата, гневът и мъката могат да разбият сърцето толкова лесно, колкото високото кръвно”.

Сърцето ви говори – чувате ли? Разбитото сърце. Да, това е, за което става въпрос. Има доста истории за влюбени двойки, които са починали в разстояние на седмици, месеци и дори дни – един след друг, защото мъката е разбила сърцата им – буквално и преносно.

Лекарите ще ви кажат, че “синдромът на разбитото сърце” или стрес-индуцираното увреждане на сърцето е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло, пише Мими Гуарнери (Mimi Guarneri), практикуващ кардиолог и автор на книгата “Сърцето говори” (Heart Speaks: A Cardiologist Reveals the Secret Language of Healing) и коментира: “Състоянието изглежда се причинява от високи нива на хормоните, които организмът произвежда по време на силен стрес и които временно могат да бъдат токсични за сърцето”.

В книгата на Гуарнери се преплитат последните медицински знания със собствения й опит като специалист и човек. Тя се надява да провокира хората да излязат от стресиращия си начин на живот и да им помогне да се справят по-добре с животозастрашаващи емоции като мъката, гнева, безпокойството и стреса.

“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката, гнева са засегнали живота им.”, казва Гуарнери.

Пътят към сърцето

Пътят на Гуарнери към осъзнаването на това, колко “чупливо” е сърцето, започва в детството.
“Една вечер, когато бях на 8 години, моята жизнена, 40 годишна майка ми каза, че има някаква болка в гърдите, после отиде да си легне и почина от инфаркт”, пише тя. “Последвалата кончина на баща ми от сърдечно заболяване на 50 годишна възраст, почти десетилетие по-късно, със сигурност беше ускорена от тази трагедия в семейството ни. Сърдечното заболяване, с наслояването на мъка и вина, стрес и любов, изрови дупка в центъра на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.