zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха как се разпространява рака



Болестта праща клетки на костния мозък да подготвят мястото на новия тумор.

Лондон, 07.12.2005, Ройтерс

Учени са открили как ракът се разпространява от първоначалното си място на развитие до други места. Откритието може да отвори вратите за лечение на напредналите форми на болестта.
Досега се смяташе, че клетката се откъсва от тумора и да се придвижва чрез кръвта до друг орган, където оформя вторичен тумор. Изследователи от САЩ обаче откриха, че ракът изпраща агенти, които подготвят новото място.
Прекъсването на пътя на тези агенти или блокирането на действието им с лекарства, може да помогне да бъде прекъсвано разпространението на рака.
Това, което прави рака толкова опасен, е способността му да “колонизира” други органи. Туморът може да мобилизира обикновени клетки от костния мозък да “мигрират” до определени зони и да променят средата, подпомагайки развитието на метастази. Клетките от мястото на метастазите се умножават и произвеждат протеин, който действа като лепило - привлича и задържа клетките на костния мозък, създавайки гнездо за клетките на самия рак. Без това гнездо, раковата клетка не може да “колонизира” органа.
Това откритие създава нова концепция как се образуват метастазите. Разбирането на процеса ще даде възможност да се разработят нови лекарства, блокиращи всяка стъпка на развитието на рака.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.