zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето намалява работоспособносттаКафето намалява работоспособността

здраве.bg

Консумацията на кафе на работното място влияе негативно на служителите, особено на мъжете, твърдят авторите на изследване, направено от университета в Бристол, Великобритания. Тези последствия са толкова големи, че управителите на някои фирми се замислят върху отмяната на почивката за кафе.

Чашката кафе в работно време, вместо да сваля напрежението, както е прието да се мисли, понижава работоспособността и затруднява колективната работа. Резултатите от изследването показват, че кафето повишава способността на мислене единствено при тези хора, които се занимават с уравнения и алгоритми.

Консумирането на кафе по време на работната почивка е особено непродуктивно за мъжете, които имат лични проблеми. Кафето може да задълбочи тяхното стресово състояние.

Линдзи Сенклер и Питър Роджърс, които са провели теста по влияние на кафето върху работоспособността, са разделили участниците на три групи, на които са съобщили, че ще пият 3 различни вида кафе: без кофеин, тонизиращо и изострящо стресовото състояние, а в действителност всички те са консумирали само обикновено и безкофеиново кафе. Психолозите са констатирали, че трудности или забавяне в работата са се появили само при тези хора, които са пили обикновено кафе, независимо от това в коя от трите групи са били, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.