zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

С до 45% по-евтини лекарства е договорило здравното министерствоНова методика на контрол ще отчита къде отива всяка опаковка.

15 март 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


До 45 % по-евтини лекарства са договорирали от Министерството на здравеопазването за т.г. 30 от скъпоструващите медикаменти са поевтинели, някои дори под обявената референтна стойност, а при седем от тях намалението е между 27 и 45%, обяви зам.-здравният министър д-р Райнов.
До края на тази седмица би трябвало навсякъде на има необходимите лекарства.
Със спестените пари са договорени по-големи обеми лекарствени препарати. Това, което м.г. е било закупено за близо 100 млн. лева, през 2006 г. струва 68,8 млн. лева, поясни зам.-министърът. Затова за някои от позициите е постигнато увеличение на обемите с над 50%, информира "Дарик радио".
Всички договори вече са сключени и от 1 март е започнало доставянето на лекарствата, каза още д-р Емил Райнов.
Още миналата седмица са изпълнени 70% от заявките. От т.г. здравното ведомство предвижда контролът при разпределението на лекарствата да става по нов начин, така че да се знае къде отива всяка една опаковка.
Лекуващите лекари ще се отчитат по електронен път. Контрол ще упражняват и регионалните центрове по здравеопазване. При нарушения ще се налагат административни наказания ? първо от директора на лечебното заведение, а при повторно нарушение и самият директор ще бъде санкциониран, заяви д-р Райнов.
Договорените количества медикаменти за онкоболни ще са достатъчни за 2006 г., смятат от здравното ведомство.
Около 52 600 пациенти са преминали през онкодиспансерите през м.г., за 2006-а се очаква 3-6% ръст, каза доц. Стоян Александров, директор на дирекция "Медицински дейности и лекарствоснабдяване".
Общо 37 фирми с 58 оферти са участвали в търга за скъпи лекарства тази година. Класирани са 28 дистрибутори. При първото договаряне е имало две позиции, за които не са се явили кандидати, затова е проведено второ договаряне, съобщиха от министерството. Само една фирма обжалва резултатите от търга, но това не спира изпълнението на доставките, добави д-р Емил Райнов.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.