zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Март - краят на сезона на настинките



В същото време през този месец често е пикът на грипа и РСВ инфекциите.

15 март 2006, здраве.bg
още за РСВ инфекциите


Докато медии и институции гадаят над всяко умряло врабче дали не е поредната жертва на птичи грип, епидемиолозите предупреждават за нарастване на броя на острите респираторни заболявания в последните седмици. Нестабилното време – резките повишавания и понижавания на температурите, създават благоприятни условия за настинки и разпространение на вирусни инфекции. И докато се радваме на мисълта за идващата пролет, дали ще успеем да опазим себе си и близките от прекарване на мартенските празници в леглото, в компанията на грейка, термометър и капки за нос?

Доколко сме в състояние да различим обикновената настинка от грип или друга вирусна инфекция и да потърсим адекватно лечение?

Специалистите ни припомнят няколко важни неща:

Грипът е въздушно-капкова инфекция, почти ежегодно вземаща размерите на епидемия. С инкубационен период от 1 до 5 дни, в 80% от случаите инфекцията протича като леко простудно заболяване. За грипа е характерно внезапното начало с втрисане, висока температура, обща слабост, мускулни болки, главоболие и ларинго-трахео-бронхит със суха дразнеща кашлица и оскъдни жилави храчки.

Въпреки, че повечето от хората смятат грипа за една банална инфекция, това не е така. Особено застрашени са малки деца, възрастни хора с предшестващи заболявания и понижени защитни сили. При хора с намалена имунна защита често се стига до тежки усложнения като бронхопневмония, менингоенцефалит, миоперикардит, синуит и др.

За съжаление лечението на грипа е все още най-често само симптоматично - достатъчен прием на течности, антипиретици, постелен режим. Лечение с антибиотици се започва само при наличие на бактериална инфекция. Антивирусните препарати са удачни, само ако се започнат много рано – до 24 часа от заразяването.

Настинката или простудата е остра и неспецифична инфекция на горните дихателни пътища, която протича с температура до 38°С, кихане, чувство на драскане в гърлото, запушен нос, водниста секреция от носа, суха кашлица и др., която преминава...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.