zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рискът от инфаркт може да се увеличи от някои противовъзпалителни лекарства



Нотингам, 13.06.2005, Бритиш медикъл джърнъл (BMI)

Ибупрофенът и някои други често употребявани болкоуспокояващи медикаменти за лечение на възпаления – т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), могат да увеличат риска от инфаркт, се казва в проучване, публикувано в британското научно издание.

В най-голямото по рода си проучване, са изследвани 9218 души във Великобритания, които са прекарали инфаркт за първи път в рамките на 4-годишен период. Възрастта на пациентите е била от 25 до 100 г.

Учените са проследили дали и кога тези пациенти са приемали НСПВС. В изследването са били включени лекарства на основата на ибупрофен, диклофенак, напроксен, целекоксиб и рофекоксиб и други по-рядко използвани противовъзпалителни средства. В отчитането на резултатите са взети под внимание и други рискови фактори като възраст, наднормено тегло и тютюнопушене.

Изследователите са открили, че при тези, които са вземали НСПВС през трите месеца, предхождащи инфаркта, рискът е бил увеличен в сравнение с тези, които не са употребявали тези лекарства през предходните 3 години. За ибупрофен рискът се увеличава с почти една четвърт (24%), а за диклофенак – с цели 55%.

По-новото поколение противовъзпалителни - COX-2 инхибитори – също са асоциирани с повишен риск от инфаркт. При тези, които са употребявали целекоксиб през предхождащите инфаркта три месеца, рискът е бил увеличен с 21% и с 32% - за употребявалите рофекоксиб.

До приключване на това изследване рофекоксиб вече беше изтеглен от световния пазара, заради появилите се данни за връзката между употребата му и увеличения риск от инфаркт.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.