zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо захарта е вредна



Защо захарта е вредна

(фото: sxc.hu)

10 причини защо и кога захарта е вредна за здравето ни.

здраве.bg

Може ли нещо толкова сладко и вкусно да вреди толкова много? Уви, да! Ако обаче не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, по-долу ви предлагаме нещо, надяваме се, полезно - запознайте се с 10-те основни причини, поради които е добре да я ограничите в своята диета:

1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от... още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

2. Захарта увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания

Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести. Ново проучване предполага връзка между високият GI и различни форми на рака.

3. Захарта влияе негативно на имунната система

Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

4. Честата консумация...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.