zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Китай е родината на птичия грип



Изказаната преди време хипотеза бе потвърдена от ново изследване.

13 март 2006, здраве.bg

Обширен анализ на щамовете на грипния вирус окончателно потвърди мнението, че вирусът H5N1 се е появил за първи път преди повече от 10 години в някоя от китайските птицеферми, твърди изданието Newscientist.
Учени от университета в Шанту, Китай са изследвали над 13 000 проби от диви прелетни птици и повече от 50 000 от домашни, всички те от трите югоизточни китайски провинции Гуанджоу, Юнан и Хунан. В резултат на опитите е било установено наличие на вируса H5N1 в около 2% от наглед здравите птици.
Особено важен според специалистите е фактът, че гените на вируса за различни, т.е. той е имал достатъчно време, за да мутира и да се разпространява в няколко разновидности.
Според учените трите китайски провинции са най-вероятното място, където вирусът на птичия грип се е появил, защото именно там е установено най-голямото генетично разнообразие.
Официалните власти в Китай отхвърлиха твърденията, като заявиха, че на територията на страната има само отделни епизодични огнища на болестта. Те обаче не могат да отрекат, че само за една година в страната във връзка с птичия грип бяха унищожени няколко милиона домашни птици, а болестта взе и 9 човешки жертви, повечето от тях – именно в посочените три провинции.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.