zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Инфекциите могат да са и от полза!



Инфекциите могат да са и от полза!

здраве.bg

От малки сме свикнали да приемаме всяка инфекция като здравословен проблем. Постоянно се говори за опасните свойства на микробите. Но така ли е в действителност?

Микробиологът Станли Фолкоу (Stanley Falkow) от Stanford University School of Medicine в САЩ изказва смело своето мнение, че хроничните вируси и бактериалните инфекции носят на организма не само вреда, но и полза.

“Съвременната медицина разглежда всяка бактерия само в епидемичен план, разглеждайки възможната вреда и забравя, че повечето хора се заразяват с инфекции, но не се разболяват”.

Актуалeн пример е Helicobacter pylori - микроорганизъм, открит само преди 25 години. За изучаване ролята на Helicobacter pylori в патогенезиса на язвата и рака на стомаха през изминалата година бе присъдена Нобелова награда по физиология.

На практика обаче самото наличие на Helicobacter pylori по никакъв начин не означава наличие на язва. Около 80% от населението на Земята “носи” тази бактерия в организма си, но няма никакви прояви на каквото и да е заболяване.

С все по-широкото разпространяване на методите за пречистване на водата и пастьоризацията хората все по-рядко са заразяват с Helicobacter pylori. Съответно се понижава и заболеваемостта от язва и рак на стомаха. Но колкото и парадоксално да звучи, ракът на хранопровода става все по-разпространен. Възможно е, според мнението на Станли Фолкоу именно инфектирането с Helicobacter pylori да предпазва от този вид рак.

Освен това е известно, че с намаляването на количествата на инфекциите по света се увеличава разпространението на автоимунните заболявания като язвения колит, болестта на Крон, захарния диабет. Според някои специалисти е нужно да бъде отделено повече внимание именно на променящия се баланс в организма, където ролята на много микроорганизми е позната едностранчиво.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.