zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нима “убихме” романтиката?Нима “убихме” романтиката?

Антидепресантите спасяват от депресия, но притъпяват чувствителността.

здраве.bg

В центъра на вниманието на учените много често попадат предписваните антидепресанти, които влияят на състава на веществата в мозъка, свързани с депресията.

Отдавна е известно, че антидепресантите оказват въздействие на половия живот на човека. Последни изследвания поставят въпроса дали тези изменения на химичния баланс в мозъка нямат странични ефекти като притъпяване на чувствата и влияние върху романтиката в любовта и силната привързаност.

Разбира се, антидепресантите са препарати, които буквално спасяват хората с депресии. Проблемът се състои в това, че тези пациенти, а и всички, които на своя глава решават, че е дошъл момента да посегнат към този тип медикаменти, не знаят за техните странични ефекти и за влиянието, което могат да имат върху любовта и брака.

“Антидепресантите могат да изложат на опасност вашите чувства”, твърди Хелън Фишер, антрополог в Университета Ръджърс, Ню Джърси. Според нея антидепресантите вредят на механизмите, които помагат да се поддържа чувството на романтичната любов и силната привързаност.

Производителите на антидепресанти твърдят, че именно депресията, а не препаратите за нейното лечение, е истинската причина за емоционалните проблеми и трудности в личните отношения на пациентите. Според тях пациентите, които страдат от депресия, не са в състояние да взимат правилните решения за партньорите си и да правят подходящ житейски избор.

Да се изследва връзката между депресията, любовта, секса и терапията с антидепресанти е сложно. Самата депресия може да влияе на взаимоотношенията и секса. И обратното – проблемите във взаимоотношенията да провокират депресията.

А лекарствата за лечение на депресията често предизвикват странични сексуални ефекти, които пречат на отношенията - липса на влечение и проблеми с възбуждането, неспособност да се достигне оргазъм, задържане на еякулацията и еректилна дисфункция.

Освен страничните сексуални ефекти и тяхното въздействие на личните взаимоотношения, липсата на секс означава и това,...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.