zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Световна седмица на кърменето 2014 „Кърменето: Печеливша цел за цял живот!”



Световна седмица на кърменето 2014 „Кърменето: Печеливша цел за цял живот!”

здраве.bg

Преди 24 години правителствата на страните-членки на ООН формулират и поставят осем големи задачи пред света и ги наричат „Цели на хилядолетието за развитие“. Част от тях са свързани с намаляване на бедността, други с насърчаване на мира, трети с подобряване на здравеопазването, човешките права и устойчивата околна среда. 2015 година е набелязаният краен срок, когато ще се оцени напредъкът в разрешаването на всяка една от тях.

Майчиното и детското здраве са в основата на две от тези осем цели. Това е причината в годината на „обратното броене“ Световната седмица на кърменето (ССК) да постави фокус върху важността на закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене като ключов фактор за човешкото здраве, а също така да се опита да очертае проблемите и целите за периода след 2015 година и да ангажира вниманието на обществеността с тяхната значимост.

Все повече хора започват да разбират, че кърменето е здраве. Положителният му ефект върху организма на бебето и на майката е подкрепен от редица научни изследвания. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен, кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. За кърмещата или кърмилата майка съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, рак на гърдата или яйчниците и остеопороза.

От 1 до 7 август Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в България благодарение на усилията на УНИЦЕФ, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, Ла Лече Лига България, Алиансът на българските акушерки и Център за бъдещи родители и грижа за детето „Супермама“ и др. В чест на ССК 2014 г. e организирана програма от събития из цялата страна: лекции и представяния...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.