zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасен ли е глутенът?



Опасен ли е глутенът?

Залитането по храни без глутен и дори козметика без глутен има рядко своите основания. Кога?.

8 ноември 2013, здраве.bg

... , но не заради самия него.

Има и още една негативна последица от модата по храните без глутен – производителите, които го махат от продуктите си, търсят заместители, които да изпълняват неговите функции. И често ползата от тях е далеч по-съмнителна. Например в хляба се добавят повече мазнини и захар – за да е добър на вкус и да е по-траен. И ако сравним калоричността на двата вида, то този без глутен наистина ще има по-малко белтъчини, но пък повече мазнини, въглехидрати, съответно и калории.

Изводът като че ли е очевиден: ако в храните няма глутен, това още не ги прави полезни. Особено когато става дума за т.нар. фаст-фууд, тъй като рафинираните или модифицирани компоненти в продуктите си остават. За да сме сигурни в ползите, следва по-скоро да наблягаме на пълнозърнестите храни и естествените форми на продуктите, т.е. да ядем повече плодове и зеленчуци (най-добре пресни и необработвани), бобови култури, семена, риба, месо без мазнини и мляко.

Мит №3: козметиката без глутен и хипоалергенна и по-безопасна за кожата

Такива продукти сами по себе си са създадени за хората, страдащи от чувствителност към глутен, алергия към този тип белтък или тези с цьолиакия. Но ако организмът ни понася нормално глутена, то ползването на безглутенова козметика е безсмислено.

За здравите хора глутенът не е вреден. Ако имате някакви съмнения и искате да се уверите, че този белтък не вреди на организма, можете да си направите изследвания – на кръвта (за IgA тТГ) и за генетични маркери на цьолиакия (HLA-DQ2 и HLA-DQ8 протеини).

Мит №4: съвременните видове пшеница са много по-вредни от тези отпреди 50 г., затова и хората с повишена чувствителност към глутен днес са повече

Преди да някой да се опита да доказва подобна сложна теория, нека се замислим върху друго...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.