zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храните без глутен



Храните без глутен

В магазините вече могат да се намурят различни видве храна без глутен, вкл. и хляб.

Изборът на храни без глутен не е винаги мода – за хората с целиакия той е необходимост.

здраве.bg

Глутенът, или по-скоро храните без глутен, вече заемат своето място на рафтовете в магазините. Доколко обаче стремежът на някои хора да употребяват повече храни без глутен е оправдан? И не е ли, поне при част от нас, въпрос на мода и недоразбрана здравна препоръка консумацията на безглутенови храни?

Хората с целиакия - заболяването на абнормния имунен отговор към глутена в храните - трябва да избягват консумацията на глутен на всяка цена, за да не се стигне до алергична реакция. За тяхно щастие на пазара има все повече храни без глутен, сред които те могат да избират, включително и хляб.

Какво е глутенът

Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и проблеми с него могат да варират от храносмилателни смущения до сериозни алергични реакции. В световен мащаб около 1% от хората страдат от целиакия и трябва да спазват диета без глутен, за да се предпазят от неприятни реакции от страна на организма и последиците от тях.

Лекарите препоръчват хората с целиакия да четат внимателно етикетите на храните, за да избегнат приема на глутен. Има определени храни, които са изцяло без глутен и често това е обозначено на опаковката.

Но това не отнемя задължителното внимателно следене на съдържанието на всеки хранителен продукт, защото има вероятност някои от тях да са преработени заедно със съдържаща глутен храна.

Ето някои от най-лесно достъпните храни без глутен:

Ядки

Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци и други подобни ядки не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.

Ориз

Според експертите всички видове ориз са без...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.