zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото: някои митове и факти като повод за размисъл



Млякото: някои митове и факти като повод за размисъл

В крайна сметка: да пием или да не пием мляко? А и има ли изобщо нещо общо днешното мляко с онова в миналото?!.

15 октомври 2013, здраве.bg

... – и всичко, за да се увеличи количеството на добитото мляко. Произвежданият в лабораториите и прилаган при гледането на крави говежди хормон на растежа доказано покачва нивото на т.нар. инсулин-подобен растежен фактор 1 (IGF-1) в кръвта – явление, което редица изследвания свързан с рязко покачване на риска от различни видове рак.

В много страни, включително и нашата, все още официално съществува и се използва препоръката да се пият по 2-3 чаши мляко на ден. Дали това трябва да се отдаде на останалата от друго време традиция или на лобирането на млекопроизводители е отделен въпрос.

Сред доводите на противниците на млякото е, че то е доказан източник на наситени мазнини и затова следва да се свързва с повишения риск от сърдечни заболявания, рак на простатата, синдром на раздразненото черво и увеличава броя на хората, страдащи от т.нар. лактозна нетолерантност (състояние, от което се оплакват, според някои изчисления, около 75% от хората в зряла възраст).

Крайните противници на млякото твърдят, че дори то да е органично, без пестициди, хормони, антибиотици и допълнителна обработка, не е сред предпочитаните храни, които би трябвало да се препоръчват срещу болести като остеопороза или каквито и да е други. За тях изводът е прост: млякото не ни е нужно, за да сме здрави.

И въпреки всичко пропагандата в полза на млякото остава силна. А въпросът на тези, които са против, дали на данните срещу него се обръща същото внимание като на тези в негова полза, остава някак нечут или поне без отговор.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.