zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото: някои митове и факти като повод за размисъл



Млякото: някои митове и факти като повод за размисъл

В крайна сметка: да пием или да не пием мляко? А и има ли изобщо нещо общо днешното мляко с онова в миналото?!.

15 октомври 2013, здраве.bg

Пийте мляко, ако искате да увеличите приема на калций! Пийте отново мляко, ако искате да намалите риска от остеопороза и фрактури на костите! Това са толкова често срещани препоръки... И ще ги чуете повторени от кой ли не, включително от много лекари. Дали обаче в това всъщност има някаква истина?! А и мляко ли е всъщност млякото, което можем да си купим от магазина? И има ли то изобщо нещо общо с млякото, което нашите предшественици са пиели?

Преди време, а и сега за някои важи правилото да започват сутринта с чаша мляко. Други пък го пият преди сън. И това се е смятало за полезен за здравето навик. И изглежда наистина е било. Но млякото, което днес се предлага по магазините е съвсем различно – най-малкото то винаги е преминало промишлена обработка – за да се увеличи трайността му.

Всъщност млякото е храна, която предизвиква рязко увеличаване на киселинността в стомаха и червата. Промишленото хомогенизиране и пастьоризацията му увеличават този ефект. От тази гледна точка, най-малкото то не може да бъде препоръчано като първото, което сутрин да слагаме в стомаха си.

Ако става дума за млякото като източник на калций, то този минерал има някои особености – за да бъде усвояван от тялото ни, калцият се нуждае от още два компонента – магнезий и витамин С. Още нещо любопитно – калцият бива „вземан” от костите ни и организмът го прехвърля в кръвта – за да неутрализира повишаването на киселинността в нея и да възстанови нормалното й рН. Т.е. казано по-просто млякото на практика може да има обратния на пропагандирания ефект и всъщност да води до намаляване на костната плътност. Затова и ако пием мляко, няма да намалим риска от остеопороза ил счупване на костите – за тази цел е далеч по-добре да приемаме повече витамин D3.

Ако сравняваме млякото по магазините днес с това преди половин век или повече, изпъква още една разлика, която не е в негова полза – сега животните биват хранени по специален начин и със специална храна, съдържаща хормони на растежа...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.