zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Блатен тъжник: билката срещу 40 болести



Блатен тъжник: билката срещу 40 болести

Цветовете на блатния тъжник са бели и лесно се разпознават.

Блатният тъжник е нерядко, но незаслужено, пренебрегвана билка!.

10 октомври 2013, здраве.bg

... с повишена киселинност и други заболявания на стомаха и червата. Нещо повече – блатният тъжник намалява киселинността. На практика не са установени никакви странични ефекти от употребата му (естествено в разумни дози).

Според наблюденията чай от изсушени цветове от блатен тъжник се отразяват много добре при първи прояви на настинка или грип, при повишена температура (в резултат например от херпес). Още по-ефективна е отлежалата отвара – сложете една чаена лъжичка изсушени цветове в половин литър гореща вода и оставете да преседи 4-5 часа. След това прецедете и пийте по 100 мл 3-4 пъти дневно, най-добре 15 минути преди хранене.

Блатният тъжник може да се ползва и под формата на капки – по 15-20 капки 3 пъти на ден. Начинът на приготвяне е прост: слагат се 50 г сухи цветове в половин литър алкохол (най-добре водка – заради липсата на аромат), оставя се да престои 2 седмици, като се разбърква добре всеки ден. Преди употреба трябва да се прецеди и за по-дълга трайност – да се постави в тъмна стъклена бутилка.

През последните няколко години бяха стартирани клинични опити за евентуалното въздействие на извлек от блатния тъжник върху злокачествени заболявания. Засега обаче резултати не са публикувани. Затова – възползвайте се от приятния вкус на чая от билката и ползите за здравето от нея, които тя предлага.

още за приложението на блатния тъжник в българската народна медицина

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.