zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Блатен тъжник: билката срещу 40 болестиБлатен тъжник: билката срещу 40 болести

Цветовете на блатния тъжник са бели и лесно се разпознават.

Блатният тъжник е нерядко, но незаслужено, пренебрегвана билка!.

10 октомври 2013, здраве.bg

Блатният тъжник (Filipendula ulmaria) е широко разпространено растение. То е непретенциозно – расте на различни места и цъфти продължително – на практика до късна есен. Нежните му цветчета разпръскат приятен аромат, но с това положителните качества на блатния тъжник съвсем не се изчерпват. Растението е използвано много често и от векове в народната медицина в различни части на света, като приложенията му са най-разнообразни. Затова и често го наричат билката срещу 40 болести, а сред другите му имена най-често срещаните у нас са брястолистно орехче и отвратниче.

Блатният тъжник е много предпочитан и от пчелите. И днес, както и в миналото, много пчелари използват листа и цветове от блатен тъжник, за да дазинфекцират кошерите и да „обясняват” на пчелите какво растение да търсят, когато летят.

Още от древността народната медицина използва блатния тъжник като средство за дезинфекция и кръвоспиране, за заздравяване на рани, понижаване на температура, против глисти, като общоукрепващо средство. Настойка от билката се давала срещу артрит, подагра, треска, дори чума.

Официалната медицина също обръща внимание на действието на блатния тъжник, при това доста рано – още през 1827 г. от растението били извлечени салицилати – същите химични съединения, които се съдържат в аспирина –ацетилсалициловата киселина, синтезирана от Феликс Хофман едва през 1899 г. Всъщност името аспирин идва от спирея (spiraea) – старо име на блатния тъжник. И до днес билката се използва най-вече заради съдържанието в нея на ацетилсалицилова киселина и витамин С.

Аспиринът е продукт с дълга история, но продължава да е сред чудесните и широко използвани лекарства при настинка и различни възпалителни заболявания. В същото време той нерядко дразни стомаха, а при повишена киселинност може да е сериозно вреден – понякога дори една таблетка може да предизвика кръвотечение. А блатният тъжник, който често наричат растителен естествен аналог на аспирина, може да се приема спокойно и от хора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.