zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Трима учени си поделиха Нобеловата награда за медицина за 2013-таТрима учени си поделиха Нобеловата награда за медицина за 2013-та

Наградата се връчва като заслуга за техните проучвания с областта на транспортирането на хормоните.

7 октомври 2013, здраве.bg

Американците Джеймс Ротман и Ранди Шекмън и германецът Томас Зюдхоф си поделят тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология, съобщиха от комитета по нобеловите награди към Каролинския институт в Швеция.

Тримата учени ще си поделят и паричната премия от 1,2 милиона долара, давана всяка година за изтъкнати постижения в областта.

Шведската академия присъжда Нобеловата награда за медицина на тримата професори за техните постижения в изследване придвижването на хормоните във и извън клетките, дали възможност за сериозен напредък в разбирането на заболявания като диабет и Алцхаймер. Учените ценят високо техните разработки заради възможността да бъдат преоценени и разбрани по-правилно начините, по които тялото пренася вещества до различните органи в тялото и ги усвоява - чрез т.нар. система от везикули.

И тримата носители на Нобеловата награда за медицина за 2013-та година работят и преподават в американски университети – съответно Йейл, Университета на Калифорния в Бъркли и Станфорд.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.