zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовете и зеленчуците са полезни, но... невинаги



Плодовете и зеленчуците са полезни, но... невинаги

Начинът, по който готвим зеленчуците, определя дали ще запазим полезното в тях.

Как да запазим полезните вещества в зеленчуците и плодовете, които ядем и готвим.

26 септември 2013, здраве.bg

Ястията със зеленчуци изглеждат толкова прости... А плодовете? Едва ли има нещо по-просто от това да направим плодова салата. Но знаем ли всъщност как да приготвяме плодовете и зеленчуците, така че да запазим голяма част от съдържащите се в тях полезни вещества? А и тези продукти доста рядко съставляват 100% от ястието. С какви други храни и как да ги съчетаваме, за да бъде храната едновременно вкусна, а и полезна...

Къде всъщност се съдържат полезните съставки на плодовете и зеленчуците

Всички свежи растения са богати на различни минерални соли, микроелементи, витамини, които не съдържат калории, но без тях организмът ни не може да синтезира аминокиселини (участващи в производството на протеини). В плодовете и зеленчуците има още натурални мастни киселини и въглехидрати, както и ферменти и хормони, също необходими за здравето на организма.

Всъщност голяма част от всички тези вещества се съдържат във външната част на растението и неговия плод – в обвивката, кората, ципата. Далеч по-малко са във вътрешната част, която обикновено възприемаме като основна от гледна точка на храната.

Например, в кората на ябълките е основното съдържание на минерали и витамини. Същото важи и за другите най-широко застъпени в кухнята ни растителни продукти – дори за картофите.

Как правилно да приготвяме зеленчуците и плодовете

За да се възползваме колкото може повече от полезните вещества в плодовете и зеленчуците, ще ни помогнат някои правила, типични за привържениците на фитотерапията.

• Най-добре е да ядем плодове и зеленчуци в суров вид. Разбира се, когато това е възможно.

• Най-много полезни вещества се съдържат, когато плодовете и зеленчуците току-що са откъснати от стеблото/дървото (или са изкопани от земята).

• По-добре е зеленчуците и плодовете да не се варят, а да се запарват или пекат....

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.