zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Индексът на телесната маса не е точен показател!



Индексът на телесната маса не е точен показател!

Използването на индекса на телесната маса като мярка за наличие на наднормено тегло е неправилно и подвеждащо.

10 септември 2013, здраве.bg

Индексът на телесната маса (ИТМ), който най-често се използва като показател за евентуалното наличие на наднормено тегло и затлъстяване, всъщност е подвеждащ, смятат учени от Медицинското училище към Университета на щата Пенсилвания.

Те уточняват, че този индекс взема предвид единствено килограмите и ръста, но не и други важни параметри и най-вече разпределението на мастната тъкан, съотношението между мускулите и мазнините, както и генетично заложените различия в телосложението.

Връзката между т.нар. излишни килограми и здравето ни всъщност не е толкова проста, смятат американските учени, цитирани от сайта ScienceDaily. Според тях, в редица случаи наличието на няколко килограма повече дори може да предпазва от заболявания – изследванията са показали, че при някои хора с повишен ИТМ рискът от сърдечносъдови заболявания е по-нисък, а обмяната на веществата по-добра отколкото при хора с „идеално тегло”.

„Това е наистина учудващо на фона на досегашните схващания, че всяко наднормено тегло е опасно за здравето”, коментират специалистите, „За да разберем парадокса, са нужни още изследвания върху цялостния процес на обмяната на веществата както при хората, чийто индекс на телесната маса е в рамките на нормалното, така и при тези с наднормено тегло. Това обаче не оборва мнението, че натрупването на излишни мазнини в областта на корема (т.нар. висцерални мазнини) съкращава живота.”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.