zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасните „скрити” мазниниОпасните „скрити” мазнини

Висцералните мазнини: защо трябва да действаме сега.

здраве.bg

Нов доклад, излязъл наскоро, разкрива тревожни данни - 88% от 12 000 анкетирани европейци не са наясно с един сериозен риск за тяхното здраве, който може значително да съкрати живота им.

Висцералните мазнини обграждат жизнено важните органи в коремната област. Те не могат да се видят или да се почувстват, но са метаболитно активни, което допълнително повишава риска от животозастрашаващи заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания – две от най-честите причини за смъртност в световен мащаб. Във „Висцералните мазнини & дебата за наднорменото тегло” трима водещи експерти призовават към повече информираност за опасните „скрити” мазнини.

Докладът, поръчан от GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, производителя на единственото лекарството за редуциране на теглото, продавано без рецепта, представя резултатите от Европейско проучване, в което участват 12 000 възрастни, които искат да отслабнат. Проучването показва, че 88% от тях не знаят какво представлява висцералната мазнина. След като разбират за възможните рискове, 61% от тях казват, че са още по-мотивирани да намалят теглото си.

Нарастващият ханш се счита за най-добрия клиничен индикатор за прекомерно голямо количество висцерални мазнини и, следователно, най-ефективно предвижда възможните рискове. Добрата новина е, че поради активното си естество, висцералните мазнини бързо се стопяват с намаляване на теглото, докато същото не може да се каже за мазнините, която се намират непосредствено под кожата, известни като подкожни мазнини. „Висцералните мазнини са по-голям рисков фактор за преждевременната смърт, отколкото цялостно повишеното телесно тегло.”, обяснява проф. Стефан Джейкъб, един от съставителите на доклада. „Дори само малко излишни висцерални мазнини увеличават риска от сериозни заболявания, но умереното сваляне на килограми веднага понижава този риск значително.”

Фармацевтът и почетен лектор в Кралския университет в Белфаст, д-р Тери Макгуайър, коментира: „Повечето хора с наднормено тегло...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.