zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разтоварващите дни: за и против



Разтоварващите дни: за и против

здраве.bg

Разтоварващите дни не са диета за отслабване – поне не и по своята същност, макар в самото начало идеята за разтоварващи дни в диетата да е била част от комплексна диетични програми, предназначени за хора с наднормено тегло и затлъстяване. С течение на времето обаче присъствието на разтоварващи диетата ни дни става препоръка едва ли не към всеки. Защото, според общото схващане, начинът на живот и хранене на съвременния човек, както и храните, които са основни за диетата му, предполагат нуждата от периодично прочистване – чрез ограничаване приема на повечето видове храна.

В самото начало разтоварващите дни са били нещо като тип нискокалорична диета – например, препоръчвало се е те да продължават до една седмица, като всеки ден се консумира определен тип храна – 1,5 кг ябълки, 2 кг плодове, 1,5 кг кисело мляко или чаша сметана. Основното: енергийната стойност на дневния прием да не надвишава 500-600 калории.

С течение на времето концепцията за разтоварващите дни се изменя. Така например приемът на 500 калории дневно днес се счита от диетолозите за критично ниска и не се препоръчва за много хора. Въпреки промените в концепцията обаче идеята за ползата от разтоварващите дни остава популярна.

4 аргумента ЗА

1. Разтоварващите дни са експресен метод за облекчаване след преяждане
Разтоварващ ден е оптимален начин да се избавим от чувството на тежест в стомаха след преяждане. Поне това е мнението на привържениците на това схващане. Действително - само за денонощие може да свалим между 0,5 и 1,5 кг. Но в интерес на истината това няма да са излишни мазнини, а основно течности, задържали се в тялото заради прекаления прием на солено, сладко или пикантно. Например само 10 г сол задържат в организма цял литър вода.

2. Почивка за стомаха

Преяждането логично натоварва в повече цялата храносмилателна система. Тя работи в ускорен режим, което принуждава...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.