zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захар и сол: вреди – да, но и ползи



Захар и сол: вреди – да, но и ползи

Свикнали сме да гледаме на захарта и солта само като част от храната. Но те могат да имат и друго приложение.

25 юли 2013, здраве.bg
съвместна публикация със zdrava.bg


Захарта е вредна за зъбите и фигурата – това е факт. Но от друга страна е бърз източник на енергия, а е полезна и за кожата. Прекаляването със солта в храната провокира нежелани състояния, но пък тя осигурява минерали, които са жизнено необходими за функционирането на тялото ни. Явно, както обикновено се случва, границата между вреда и полза е в правилната мярка. Освен това и в начина на приложение.

Златното правило на фармацията е, че дозата прави лекарството. От тази гледна точка, ще ни е от полза, ако по същия начин разглеждаме употребата на захар и сол. А можем да потърсим и алтернативното им приложение. Например, вместо да слагаме толкова захар или сол в храната, да ги прехвърлим във ваната – тялото ще се възползва от съдържащото се в тях. Защото, и захарта, и солта, ще надминат по своето действие използваните козметични средства – подобрят цвета на кожата, ще засилят кръвообращението, ще заздравят ноктите, ще намалят отоците и целулита, ще намалят нежеланото окосмяване и... килограми.

Изключително значение има фактът, че има различни видове захар и сол!

Така например захарта не е задължително да бъде рафинирана, чисто бяла и на дребни кристали. Най-добре отдайте предпочитание на кафявата тръстикова захар.

Солта пък може да е както каменна, така и морска. Последната е изключително богата на различни минерали и други полезни вещества, съдържащи се в морската вода.

Кафявата захар се разтваря по-трудно във вода. Затова тя е по-подходяща за пилинг. В нея се съдържат калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамин В6. добре овлажнява кожата и стимулира регенерирането на клетките.

Морската сол има способността да извежда излишните течности от тялото, намалява проявите на целулита, заздравява ноктите. Минералите в нея влияят положително и на психиката, като намаляват тревожността и стреса.

Вкусната вана

Днес по козметичните магазини могат да се намерят различни видове соли за баня. Макар и по-рядко, със същата цел се предлагат и захарни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.