zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикацията: митът за голямото прочистванеДетоксикацията: митът за голямото прочистване

Детоксикацията стана мода, неразбирана, но прилагана, от мнозина.

Прочистването от шлаката и токсините е модерно, но споровете около ползата му остават много.

24 юли 2013, здраве.bg

... се включва в помощ на бъбреците и колкото повече се потим, толкова повече токсини излизат от тялото.

Освен това банята е полезна за целия организъм. В някои отношения тя е еквивалентна на фитнеса – учестява пулса, увеличава притока на кръв до всички органи. Но трябва да се внимава – именно по същите причини банята е противопоказана при сърдечносъдови заболявания.

Мазнините като шлака

Съвсем спокойно, а и ще е правилно, натрупаните излишни мазнини могат да се приемат като шлака. Те се наслагват не само по талията и бедрата, но и по стените на кръвоносните съдове - именно така се стига до атеросклероза.

Вече е доказано, че най-вредни са т.нар. висцерални мазнини, т.е. тези в областта на корема. Те са не близо до кожата, а навътре в тялото и тъй като заобикалят важни органи, са причина за появата на болести като диабет, високо кръвно, инфаркт, инсулт, атеросклероза, дори рак.

Любопитен факт, доказан напоследък, е, че висцералните мазнини влияят негативно и на настроението. Те покачват нивото на хормона на стреса кортизол, а намаляват това на ендорфините (хормоните на удоволствието).

Но пък хубавата новина е, че, при подходяща диета за отслабване и повече движение, висцералните мазнини не е трудно да бъдат премахнати.

Да прочистим и тялото, и душата!

Свикнали сме да обръщаме внимание много повече на телесното си здраве, а пренебрегваме психиката. А всъщност, обладани от идеята за прочистване, много хора всъщност се стремят да решат някакъв психичен проблем. Например:
Хората с нарцистични наклонности искат да усещат своето превъзходство над околните.
Компулсивният тип личности, склонни към многократно повтаряне, приемат прочистването като ритуал, който им позволява по-малко да се тревожат
Зависимите, склонните към подчинение, слабите, податливи на внушения хора лесно стават жертва на рекламите и възприемат прочистването понякога като единствен шанс към щастието.

Според някои психолози...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.