zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикацията: митът за голямото прочистване



Детоксикацията: митът за голямото прочистване

Детоксикацията стана мода, неразбирана, но прилагана, от мнозина.

Прочистването от шлаката и токсините е модерно, но споровете около ползата му остават много.

24 юли 2013, здраве.bg

Детоксикация стана модерна дума. Покрай нея и термини като шлака и токсини. Много хора се опитват да прочистят организма си и да изхвърлят натрупаните в него ненужни вещества, като следват най-новите препоръки. Други обаче са противници на този подход – според тях организмът няма нужда да му помагаме, защото той е програмиран да се справи сам и няма нужда от помощта ни. Къде всъщност е истината?!

Дори и сред специалистите няма единно мнение, но в повечето случаи двете крайности се отхвърлят. Прекаленото прочистване се определя като ненужен и дори вреден процес, защото заедно с вредните химикали от тялото се отделят и някои нужни за функционирането му елементи. Пълното игнориране на процеса пък се отхвърля от някои, защото организмът ни може и да е устроен да се правя сам, но това е общо равновесие, което бързо се нарушава от типа на съвременното хранене и застоялия начин на живот.

Основна цел на прочистването е да се облекчи действието на черния дроб стомаха, червата, бъбреците, т.е. на храносмилателната и отделителната системи. Начинът на живот, който повечето хора днес водят несъмнено увеличават натоварването върху тях, а и върху организма като цяло. Затова много специалисти все пак смятат, че прочистване е необходимо. Но какво да чистим, как и доколко?

Какво представляват шлаките

Т.нар. шлаки са термин, безкрайно обичан от популярните автори и рекламните специалисти. Но това е дума, която не се среща изобщо в научната литература. В нея, ако се говори по такава тема, става дума за токсини.

Без съмнение, по различни причини, в тялото ни се образуват различни ненужни и вредни за функционирането му камъни, слуз, соли на тежки метали. И човешките клетки наистина в много случаи не се справят със задачата да ги изхвърлят напълно. Затова и се появяват популярни съвети – за промивки, клизми, диети, прием на слабителни и диуретични средства.

Самото понятие прочистване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.