zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Соя и домати – срещу рак на простататаСоя и домати – срещу рак на простатата

Храните със соя и доматите намаляват риска от рак на простатата.

15 юли 2013, здраве.bg

И доматите, и храните, съдържащи соя, по отделно намаляват риска от рак на простатата, но още по-ефективно предпазват, когато ги ядем в комбинация. Това е заключението на екип от Университета на щата Илинойс, начело с проф. Джон Ердман.

Според данните от тяхното изследване, диетата, богата на домати, намалява риска от поява на рак на простатата с 39%, тази, която включва различни храни, богати на соя, с 34%, а ако и двата типа храна е включена редовно в храненето ни, рискът намалява с около 55%.

Ракът на простатата е на първо място по честота сред другите видове ракови образувания сред мъжете. Колкото по-рано той бъде диагностициран, толкова по-добри са шансовете да бъде излекуван. С цел намаляване на риска американските учени, цитирани от АМИ-ТАСС, препоръчват на всички мъже над 55 години да ядат поне 3-4 домата и не по-малко от 2 порции соеви продукти седмично.

Извън тези превантивни мерки обаче, за да се избегне възможността ракът на простатата да бъде открит едва в късна фаза, всички мъже над 50 години е добре веднъж годишно да дават кръв за ПСА тест. Той сочи за евентуално повишаване на количеството на простатно-специфичния антиген, който е един от показателите (без да бъде гаранция!) за повишен риск от рак на простатата.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.