zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избираме мултивитаминиКак да избираме мултивитамини

След зимните месеци организмът често има нужда от допълнителен източник на хранителни вещества.

здраве.bg

... от тях могат да доведат до натравяне. Появяват се сухота и сърбеж на кожата, главоболие, треска, гадене, повръщане. При хронично натравяне се появяват болки в ставите и безсъние.

При прекалена употреба на моркови или сок от моркови, в които има много каротин (витамин А) е възможен ксантоз – оцветяване на кожата и склерата на очите в жълто-оранжев цвят. Ако това е еднократен процес, не е опасно, но ако се прекалява постоянно, може да пострада черния дроб.

С витамин D понякога се натравят децата, които се лекуват от рахит. Появява се повръщане, силна жажда, спазми, повишава се кръвното, пулсът се забавя. Хроничното натравяне може да доведе до забавяне на развитието.

За какво тъгуват морските свинчета и... човекът?

Витамин С се счита едва ли не за най-важния сред всички витамини – ние се нуждаем от него като от хляба. Почти всички животни пряко го синтезират в своя организъм. Изключение правят само маймуните, морските свинчета и човекът.

Дневната доза от витамин С (50-100 мг) се съдържа в:
- един портокал със среден размер;
- половин грейпфрут;
- 5 ябълки;
- 150 г ягоди;
- 1 порция (ок. 200-250 г) варени картофи.

Хората, които постоянно вземат поливитамини, са застрашени от риска от образуване на камъни в бъбреците.

При всяка инфекция солите участват в неутрализацията на микробите, като ги покриват с кристалите си. “Кристализираните” микроби вече не оказват вреда и могат да се отстранят. Поливитамините са също соли, които атакуват “пришълците” и променените клетки на самия организъм.

За да се избегне риска, учените предлагат следната схема: да се приемат витамини 5-7 дни, после в продължение на 2-3 дни да се увеличи консумацията на питейна вода до 2 литра, като част от нея може да се използва за приготвяне на отвари или билкови чайове.

След това е необходима почивка в рамките на 5-7 дни: никакви витамини, никакви излишни течности. Ако този цикъл се повтори 3-4 пъти, той ще “прочисти” бъбреците.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.