zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова алтернатива за предпазване от рак на гърдата



Нова алтернатива за предпазване от рак на гърдата

Лекарства за лечение на рака, оказва се, са ефективни и като превантивна мярка.

27 юни 2013, здраве.bg
четете още в novini.bg


Всички жени във Великобритания, изложени на повишен риск от рак на гърдата, могат да се възползват от предложението всекидневно да приемат с превантивна цел лекарство, което досега е използвано само при лечение вече заболяването, предаде БТА.

Британският Национален здравен институт е дал зелена светлина на лекарите да предписват лекарството тамоксифен с превантивна цел на жени с история на рак на гърдата. Всекидневен прием на лекарството в продължение на 5 години, който ще струва общо само 120 британски лири, понижава риска от заболяване с една трета. Защитният ефект може да продължи до 20 години.

Експертите приветстват решението, взето след поредица от научни изследвания, като фундаментална промяна в практиките в борбата срещу рака на гърдата. Лекарството за превенция (тамоксифен или ралоксифен) ще се пие по същия начин като например приеманите всекидневно статини за понижаване на холестерола и предпазване от инфаркт и инсулт.

Превантивната мярка ще бъде предлагана на жени на и над 35-годишна възраст, при които съществува висок (над 30%) и умерен (между 17 и 30%) риск от развитие на рак на гърдата. Подходът се определя за алтернатива на превантивната хирургична намеса, избрана от знаменитости като Анджелина Джоли и Шарън Озбърн, които се подложиха на мастектомия заради генетичен риск от злокачественото заболяване.

Ракът на гърдата, заедно с тези на белите дробове и простата, са най-често срещаните онкологични заболявания в световен мащаб. Първият е на трето място по брой на смъртните случаи след заболяване, като приблизително всеки пети случай е генетично обусловен.

Във Великобритания, а и в останалите страни, тамоксифен се използва повече от 40 години за лечение на рак на гърдата след операция и химиотерапия - за да се предотврати повторна поява на тумори. В последно време обаче се натрупаха много научни доказателства, че тамоксифенът, както и ралоксифенът, одобрен за лечение на остеопороза при жени след менопаузата, са еднакво ефективни и като превантивна...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.