zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато не ни достига въздух



Когато не ни достига въздух

Ако се задъхвате във фитнеса, няма място за тревога, но ако не може да кажете и две думи без да вдишате...

27 юни 2013, здраве.bg

... страх.

Какво можем да направим: По принцип учестеното дишане в резултат на емоционално натоварване е естествена реакция на организма и е безопасна. Но ако се касае не за нормално вълнение, а за паническа атака най-добре е да потърсим консултация със специалист – тя може да е показателна за наличие на някакво заболяване (например вегетативно-съдова дистония).

Анемия

Сред няколкото видове анемия най-разпространена е желязодефицитната. Молекулите на желязото улесняват насищането на кръвта с кислород, участват в процесите на дишане на тъканите, играят важна роля при кръвотворенето.

При недостиг на желязо се развива хипоксия, т.е. недостиг на кислород, и организмът включва механизма, който да се опита да компенсира това – дишането.

Какво можем да направим: наличието на анемия се установя чрез изследване на кръвта. При значително понижен хемоглобин (или промяна в цвета на кръвта) се предписват препарати, съдържащи желязо. Важно е да се коригира и храненето – богати на желязо храни са черният дроб, червеното месо, елдата, нарът. Витамин С подобрява усвояването на желязото от организма.

Наднормено тегло

Излишните килограми, особено ако става дума за затлъстяване, не са просто външно забележим недостатък, а заболяване с възможни сериозни последици. Натрупаният слой мазнини около белите дробове и сърцето затормозява дишането. Сърдечният ритъм се учестява, но въпреки това до клетките достига по-малко от необходимото количество кислород.

Какво можем да направим: Разбира се, логичната и правилна стъпка е да се отслабне. Но това не бива да става без консултация със специалист, който да даде съвет за подходяща диета и комплекс от физически упражнения. Рязкото натоварване, както и драстичната скоростна диета за отслабване не са добър вариант!

Белодробни заболявания

Задъхването може да е резултат от болести на дихателната система. Те могат да са инспираторни – затруднено дишане в резултат на слуз в белите...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.