zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастата за зъби: как да се ориентираме в състава й



Пастата за зъби: как да се ориентираме в състава й

Изборът на паста за зъби е важен и е добре да познаваме действието на съставките в нея.

13 юни 2013, здраве.bg

Сред огромното разнообразие от пасти за зъби и рекламите за тях е лесно да се объркаме. А и какво всъщност е най-важното в една паста за зъби?! Защото на пръв поглед те ни изглеждат доста еднакви, въпреки разликите в цената…

Не бива да очакваме чудеса от нито една паста за зъби – все пак нейната основна функция е хигиенична – да почисти и освежи устата. От друга страна, има т.нар. професионални пасти за зъби, които обикновено имат завишен показател на абразивност, но те е най-добре да се използват или рядко или още по-добре само в стоматологичните кабинети – за професионално почистване и полиране на зъбите от специалист.

Най-масовата група пасти за зъби е лечебно-профилактичната. Именно в тях се съдържат компоненти, необходими за профилактиката и повлияването на стоматологичните заболявания, както и биологично активни вещества – витамини, растителни екстракти (например лайка, мента, евкалипт), масла (най-често от чаено дърво), соли, минерали, ферменти.

Ефектът на очистване

Най-често очистващият ефект в пастата за зъби се дължи на добавянето на ксилитол. Използван най-често в качеството си на подсладител, той увеличава отделянето на слюнка, а това е ключов механизъм за унищожаване на вредните бактерии в устата.

Други използвани компоненти с очистващо действие са алуминиевия хидроксид, натриевия метафосфат и повърхностно активни вещества – тензиди в концетрацияя между 0,5 и 2% (превишаването на тази норма може да доведе до възпаление на венците).

Антимикробен и антисептичен ефект

За профилактика на кариеса в пастите за зъби се използват антисептици – например хлорхексидин или ефективния природен антисептик масло от чаено дърво. То съдържа терпеноиди – вещества, които притежават ясно изразен противомикробен и противогъбичен ефект.

Лечение и профилактика на зъбния камък

За да се намали наслояването на зъбен камък в пастата за зъби често се добавят пирофосфати и цинков цитрат, който намалява втвърдяването на различните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.