zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестта на Алцхаймер: 7 мита



Болестта на Алцхаймер: 7 мита

Алцхаймерът остава болестта с много загадки за медицината и това създава предпоставки за много погрешни, но разпространени, схващания.

3 юни 2013, здраве.bg

... година, и все пак са болни от Алцхаймер.

Още по-голям е въпросът за причинността и корелацията. Здравословният начин на живот и по-малката вероятност за развитие на болеста на Алцхаймер може и да са свързани (това е корелация), но не е ясно дали този начин на живот причинява тази връзка между тях (това е причинността).

Възможно е хората със здравословни битови навици да имат други отличителни характеристики, които да работят в тяхна полза. Накратко няма доказателство, че начинът на живот може да ви предпази от болестта на Алцхаймер.

И все пак няма лоша страна в това да се храните здравословно и да се поддържате физически и умствено активни. Дори и да не е доказано, че това ще ви спаси от Алцхаймер, със сигурност е добро за вас и за качеството ви на живот.

Мит 3: Само възрастни хора се разболяват от Алцхаймер

Истина е, че възрастта е най-големият рисков фактор за болестта на Алцхаймер – един на всеки осем души над 65-годишна възраст е болен. Но има такова нещо като Алцхаймер с ранно начало, при което болестта може да започне преди 65 години. По-рядко срещано е, приблизително само 5 до 10% от болните са развили болестта с ранно начало. Хората могат да се разболеят и на 20, въпреки, че е по-типично това да се случи през 40-те или 50-те им години. Болестта на Алцхаймер с ранно начало обаче в повечето случаи е свързана със силна генетична предразположеност.

Мит 4: Болестта на Алцхаймер се предава само по наследство

Наистина, има генни мутации, които се свързват с Алцхаймер. Но доста повече са случаите на заболяване от Алцхаймер, отколкото са хората с генетична предразположеност към него.
Например генът APOE - той има няколко разновидности, включително такава, която е свързана с повишен риск от развиване на Алцхаймер. Но не всички хора с тази разновидност на АРОЕ гена заболяват от тази болест, нито всички заболели от Алцхаймер имат тази разновидност на гена. И това е само един от няколкото гена, свързани с Алцхаймер. Така че, накратко...

 
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.