zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?



Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?

Колагенът е особено важен за кожата ни, но как да ни е наистина от полза?.

15 май 2013, здраве.bg

... молекули просто не успяват да се вплетат във вече съществуващите спирали.

Все пак не може да се каже, че инжекциите колаген са безполезни, но това се дължи не на научните достижения, а на свойствата на нашето тяло – то по всякакъв начин се опитва да изхвърли новопостъпилия „чужд” колаген, като го разтвори. При този процес се образуват аминокиселини, които организмът ни в бъдеще може да използва при изграждането на колагенови клетки.

Процедури, стимулиращи производството на колаген

Има няколко вида процедури, изпълнявани в козметичните салони, които стимурита тялото самó да произвежда повече колаген.

• Йонофореза: Под формата на маска, колагенът се нанася на кожата, лицето се покрива със специална маска, върху която се прикрепят електроди. Под въздействие на ток, кожните рецептори се раздразват, колагенът се разпада и през мастните жлези попада на определена дълбочина в кожата, където се натрупва.

• Мезотерапия: Гел на основата на колаген се вкара чрез инжекция дълбоко в кожата, където остава около 8-9 месеца. През цялото това време организмът се опитва да разтвори чуждия материал – процес, при който се стимулира производството на собствен колаген. Този тип терапия може да доведе до алергична реакция. Затова преди да се пристъпи към мезотерапия следва да се направят лабораторни проби за алергичност.

• Термаж: чрез специален апарат в кожата се създава електромагнитно поле. Чрез него колагеновите влакна се подгряват до до 600, при което вътрешните връзки в молекулите им се нарушават. След това дългите колагенови спирали отново се навиват, но вече са по плътни и къси. По този начин кожата се стяга, а тялото приема подадения от „повредените” молекули сигнал, че структурата им е нарушена и взема мерки като ускорява производството на колаген.

Колаген за пиене и ядене

Напоследък в някои ресторанти става модерно да се сервират ястия, допълнително обогатени с колаген. В същото време се появяват и хранителни добавки – флакони за пиене...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.